Tussen Kerstgedruis en Nieuwjaarsgeschal

Tussen Kerstgedruis en Nieuwjaarsgeschal

De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw brengen ons vaak in een wat nostalgische stemming. Ik denk altijd terug aan de tijd dat ik mijn oom hielp in zijn sigarenwinkel met de inventarisatie. Elk doosje sigaren werd omgerekend naar de stuksprijs. Tussendoor hielpen we natuurlijk de klanten die ons onveranderlijk ‘Een goed uiteinde’ wensten.

Het oog van de storm tussen Kerstgedruis en Nieuwjaarsgeschal.

Ons Kerstgedruis viel nogal mee qua gedruis en onrust. De kerk was, vanwege de coronamaatregelen, online. Kaal en minder feestelijk om de geboorte van de Here Jezus te gedenken. Gelukkig doen deze omstandigheden niets af van het feit dat we deze dagen mogen vieren.

Verder twee keer gourmetten, een keer thuis en een keer bij familie, waar het eten gevolgd werd door een maf cadeauspelletje. We hadden wat onzincadeautjes gekocht en die ingepakt. Als je 6 gooide mocht je, met ovenwanten aan, een willekeurig pakje proberen uit te pakken terwijl degene links van je ook 6 probeert te gooien. Zodra dat lukt en het pakje is nog niet uitgepakt, mag diegene verder plukken aan het weerbarstige papier.

De favoriete cadeautjes? De doosjes waarin badeendjes zaten…

Terugkijken op 2021

Een jaar waarin we corona en alle bijkomende perikelen achter ons wilden laten. Een jaar waarin dat helaas niet gelukt is. Het veroorzaakte bij heel veel mensen veel frustratie, pijn, verdriet en rouw. Laten we hopen en bidden dat 2022 het jaar is waarin corona (redelijk) onder controle zal komen.

2021 was een veelbewogen jaar en kende privé veel hoogtepunten waar ik met grote dankbaarheid op terugkijk. Een dubbele verhuizing, zodat we samen nieuw konden beginnen, trouwen, en twee schatten van kleinkinderen.

Ook op schrijfgebied waren er mooie dingen. Er kwamen vier boeken uit, twee romans, een kinderboek en een boek voor tienermeiden.

Als eerste kwam in mei Geef me de moed uit. Hierin speelt de ziekte sarcoïdose een grote rol. Toen ik in november 2019 aan Geef me de moed begon, had ik nooit kunnen denken dat het thema anderhalf jaar later zo verschrikkelijk actueel zou zijn. Veel van de symptomen lijken namelijk erg op de symptomen van longcovid. Ik kreeg er dan ook mooie reacties op. Op de sarcoïdosepatiëntenvereniging is het boek ook erg goed ontvangen. Fijn! Veel mensen dachten ook een of twee van de hoofdpersonages te herkennen… Tja, een roman is fictie, maar soms is de inspiratiebron wel erg dichtbij…

In september kwamen Iza en de verdwenen pony en Een nieuwe start tegelijk uit.

Iza en de verdwenen pony is alweer het zevende deel in de reeks over Iza en haar muisgrijze pony Muis. Als kers op de taart stond het boek deze maand in de ND jeugdboeken top 10! Blij mee!

Iza en de verdwenen pony.eps

Een nieuwe start is, net als Iza, een boek waarin paarden een grote rol spelen. Maar nu is het geen boek voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar, maar een lekker dik boek voor meisjes vanaf een jaar of 11. Het is mijn eerste boek voor deze leeftijdscategorie. Erg leuk om te doen en hopelijk krijgt het een vervolg.

Last, but not least roman nummer twee van dit jaar: Kringen in het water. Kringen in het water is een heel anders opgezet boek dan Geef me de moed. ‘Een gezellige, maar toch niet te oppervlakkige weglezer in deze donkere dagen,’ zei iemand. Dat was precies de bedoeling, dus met dat commentaar ben ik erg blij.

Vooruitkijken naar 2022

Onlangs heb ik de proefdruk verwerkt van Beschadigde tijd, dat eind maart zal verschijnen.

Vandaag heb ik de geredigeerde versie van deel 8 in de Iza-serie teruggestuurd naar de uitgever. In het nieuwe jaar volgt nog de proefdruk en gaat illustrator Michel de Boer ook nog aan het werk om ook deze Iza in een mooi jasje te steken. Deze Iza zal in september in de winkel liggen.

In oktober volgt de roman Het roer om.

Van deze boeken is de tekst klaar, al moet er misschien hier en daar nog iets aan geschaafd worden. Op het moment ben ik bezig voor 2023 (wat klinkt dat nog ver weg). Een roman is in een vergevorderd stadium en verder borrelen er nog verschillende ideeën in mijn hoofd. Ik ben benieuwd wat het volgende verhaal is dat zich daaruit losmaakt.

Natuurlijk houd ik jullie ook volgend jaar weer op de hoogte van mijn (schrijf)wel en wee.

Ik wens jullie een prachtig 2022 vol liefde, geluk en gezondheid. Nu rest mij nog maar een ding om te zeggen:

Een goed uiteinde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *