#IKLEESTHUIS

#IKLEESTHUIS

Veel mensen zitten nu noodgedwongen thuis en het wordt dringend afgeraden om naar buiten te gaan, anders dan voor strikt noodzakelijke dingen en het in de eigen omgeving met inachtneming van de regels een luchtje scheppen. Ineens is er misschien meer vrije tijd op te vullen dan je ooit dacht. Er wordt meer gelezen (en geluisterd). Bibliotheken zijn veelal gesloten, dus nieuwe boeken halen is niet mogelijk.

Daarom is de campagne #ikleesthuis opgestart.

Met dank aan onze digitale samenleving zijn er veel mogelijkheden om aan nieuw leesvoer te komen, bijvoorbeeld:

  • Via de plaatselijke boekhandel. Zij zijn vaak nog wel open, al zijn de openingstijden vaak wel aangepast. Als dat niet het geval is, is er meestal nog wel de mogelijkheid online te bestellen. Zo steun je meteen je lokale ondernemer, die het toch al niet makkelijk had!
  • Online bestellen, bijvoorbeeld bij Zomer & Keuning of Den Hertog.
  • Lid worden van abonnementsdiensten als Storytel (voor de luisterboeken) of Kobo Plus (voornamelijk e-books, maar ook luisterboeken). Vaak is er een gratis proefperiode.
  • De, wat mij betreft, beste tip voor het laatst: Leen e-books en luisterboeken bij de Online Bibliotheek! Die is namelijk altijd open en gratis voor leden van de Openbare Bibliotheek. Ben je geen lid, dan kun je voor €42,– per jaar lid worden van alleen de Online Bibliotheek. Er zijn extra luisterboeken aan het assortiment toegevoegd, speciaal voor iedereen die thuis moet zitten.

Het gekke is eigenlijk, en ik denk dat veel mensen die altijd al thuis werkten, dat herkennen, dat ik de neiging heb om stil te vallen nu bijna alles en iedereen tot stilstand komt. Dat wil ik helemaal niet, want ik wil – en kan- gewoon doorwerken aan mooie, nieuwe boeken. Ik spreek mezelf dus af en toe maar even streng toe…

Toch is alles natuurlijk ook voor mij heel anders. Mijn dochter is thuis nu de scholen ook dicht zijn en daarmee verandert eigenlijk het hele dagritme. Ik moet dus echt oppassen niet in een vakantiemodus te verzeilen, want het is beslist geen vakantie. We proberen zo goed en kwaad als het gaat een ritme te behouden en verder alle voorschriften en adviezen in acht te nemen. Gelukkig kunnen we ons binnenshuis ook goed vermaken. We hebben allebei veel hobby’s. En toch… Toch is alles anders. Wie had dit een paar maanden geleden geloofd? Ik niet in elk geval.

We zijn dankbaar dat we geen ziekteverschijnselen vertonen en bidden dat het zo blijft. Onze gedachten gaan uit naar de mensen die (zwaar) getroffen worden door het coronavirus en voor de beroepsgroepen waar nu een groot beroep op gedaan wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *