Het is… jawel… Batterijdag!

Het is… jawel… Batterijdag!

Zomaar wat rondsurfend op het wereldwijde net zag ik het: 18 februari 2022 battery day.

Ze verzinnen ook van alles, dacht ik! Toch las ik even door…

Op deze dag wordt er niet zomaar aandacht gevraagd voor batterijen. Het gaat om duurzaamheid. Over batterijen inleveren bij het verzamelpunt of in de batterijenbak in de supermarkt. Omdat batterijen zware metalen zoals kwik en nikkel bevatten horen ze bij het klein chemisch afval (kca) en mogen ze niet bij het restafval gegooid worden.

Energie

Het kost veel energie om batterijen te maken. Oplaadbare batterijen lopen sneller leeg, maar kunnen zeker als ze vaak vervangen moeten worden een beter alternatief zijn.

Vooral kinderspeelgoed vraagt nog vaak om batterijen. Voor de K’nex van mijn zoon had ik bijvoorbeeld een aardige voorraad aan oplaadbare batterijen.

Gek genoeg stuitte ik van de week tot twee keer toe op een probleem dat ik in al die jaren nog nooit eerder heb gehad met oplaadbare batterijen:

Een niet-oplaadbare AA-batterij levert 1,5 Volt. Een oplaadbare AA-batterij levert 1,2 Volt. Iets minder dus, maar het zou vrijwel nooit een probleem moeten zijn. Aldus Google.

Deze week kreeg ik een leuk klokje. Het wilde niet lopen op een oplaadbare batterij en mijn dochter die ‘1,5 Volt’ in het vakje voor de batterij zag staan (dat staat er bij AA-batterijen toch altijd in???), pakte een niet-oplaadbare batterij.

‘Dat heeft geen zin,’ zei ik nog. Maar, ja hoor, tik tik tik… Het klokje deed het!

Vervolgens had ze een lampje gekocht. Superleuk ding, maar ook op batterijen… Met oplaadbare batterijen erin gebeurde er niets, maar met niet-oplaadbare ging het lampje keurig aan.

Hebben deze artikelen echt 1,5 Volt nodig? Werkt de batterijoplader misschien niet meer naar behoren? Zijn de batterijen te oud om goed op te laden?

Ik heb geen idee. Ik heb nog nieuwe oplaadbare batterijen liggen. Misschien moet ik die eens testen. Hoewel… die bereiken ook pas na een aantal keer opladen hun volledige capaciteit.

Geef me de moed

Het is vervelend als je apparatuur het niet doet omdat de batterij leeg of te zwak is. Maar het is nog vervelender als de batterij van je lichaam hapert door een chronische ziekte of door een andere oorzaak.

Als de dag langer is dan je energie.

Als je je werk niet kunt doen, omdat je er niet genoeg energie voor hebt.

Als je niet zelf voor je kinderen kunt zorgen.

Als je relaties op de schop gaan, omdat je energieniveau laag is.

Als…

Corné en Karel ondervinden dat aan den lijve in de roman Geef me de moed. Het is niet makkelijk om je leven aan te passen aan je nieuwe, lagere, energieniveau. Nog afgezien van mogelijke andere klachten en symptomen. Toch zie ik om mij heen tal van mensen die het er – natuurlijk! – moeilijk mee hebben, maar er toch blijmoedig hun schouders onder zetten en zich zelfs blijven inzetten voor anderen!

Complimentendag

Over twee weken – op 1 maart – is het nationale complimentendag. Maar zolang wil ik niet wachten om iedereen die zich, op welke manier dan ook, inzet voor een ander daarvoor hartelijk te bedanken!

Door jullie wordt de wereld een beetje mooier!

Dank jullie wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *