Bibliotheek Almelo in de kou

Bibliotheek Almelo in de kou

Almelo, altijd wat te doen (#AWTD). Dat is de spreuk waar Almelo zich mee op de kaart wil zetten. Uiteraard is deze spreuk gebaseerd Herman Finkers, die in zijn cabaretvoorstelling EHBO is mijn lust en mijn leven zei: ‘Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen.

Het is waar, in Almelo is steeds een hoop te doen. Op het moment is er bijvoorbeeld veel te doen over de bezuinigingen die gemeente Almelo wil doorvoeren en waarvan onder andere de bibliotheek de dupe dreigt te worden.

Nee, niet de filialen in het Heraclesstadion en in de Schelfhorst, waarbij vooral de laatste een belangrijke functie in de wijk had. Die filialen zijn namelijk al jaren geleden gesloten. (De ruimte in buurthuis De Schelf staat nog altijd leeg). Alleen de hoofdvestiging in het centrum is overgebleven. De afhaal- en inleverpunten voor gereserveerde boeken kunnen de sluiting van de filialen niet goedmaken.

Na alle bezuinigingen in het verleden moet er weer bezuinigd worden en niet zo’n klein beetje ook. Wat is er veel geld aan besteed om van Almelo weer een echte waterstad te maken, compleet met gigantische ijsvogels aan de nieuw aangelegde havenkom.

Niet dat ik wil zeggen dat het opkalefateren van het centrum onnodig was, zeker niet, maar als ik zou mogen kiezen tussen beelden van ijsvogels of het behoud van de bibliotheek, dan lijkt die keus me niet moeilijk. Maar goed, die keus is er niet, want de beelden staan er al.

Een bibliotheek is zoveel meer dan een pakhuis vol boeken. Op hun site verwoordt Rijksoverheid het zo:

De overheid vindt het belangrijk dat de openbare bibliotheek een plek is waar:

  • mensen informatie kunnen vinden;
  • mensen kunnen lezen en leren;
  • mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in discussie kunnen gaan;
  • mensen kennismaken met kunst en cultuur.

Bibliotheek Almelo is een actieve bibliotheek, waar veel georganiseerd wordt. Zowel op educatief als op cultureel gebied. Ook op het, in Almelo zo actuele, gebied van laaggeletterdheid spelen ze een grote rol. Een stad met ruim 72.000 inwoners kan toch niet zonder (volwaardige) bibliotheek?

Er is een petitie (tekenen kan nog!) gestart en er is zelfs een rechtszaak aangespannen!

Inmiddels overweegt de gemeenteraad om de bezuinigingen gefaseerd door te voeren. De reactie van de directeur van Bibliotheek Almelo in de Tubantia van 29 oktober jl.:

De bibliotheek is blij dat de bezuiniging voor volgend jaar met de helft is teruggedraaid, laat directeur Gert-jan Sweep in een reactie weten. ‘Dit kan een uitweg zijn. Ik denk dat we het zo wel gaan redden, maar dan blijft er wel een volledig gestripte bibliotheek over.’

Het nieuws is inmiddels ook tot in de Tweede Kamer doorgedrongen. Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA, heeft de zaak onder de aandacht gebracht van de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Binnenlandse Zaken.

Kom op, gemeente Almelo! Altijd wat te doen in Almelo? Daar hoort het strippen van de bibliotheek toch zeker niet bij?

2 gedachten over “Bibliotheek Almelo in de kou

  1. Almelo kan niet zonder bibliotheek! Dat lijkt me niet alleen duidelijk, maar dat is ook duidelijk. Voor iedereen. Behalve voor degenen die met een pak bezuinigingen komen. Lezen die mensen niet? Komen ze nooit bij de bibliotheek? Zien ze niet (of willen ze niet zien) dat het zoveel meer is dan een pand met veel boeken? Een bibiotheek is een plek die bij de stad past, waar je kunt lezen, elkaar kunt treffen, kunt studeren, iets op kunt zoeken, iets leert en ga zo maar door. Het is een deel van het kloppende hart van de stad. Dat mogen we niet verliezen. Dus stem tegen de sluiting, alsjeblieft!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *