21% BTW een waardeloos idee

21% BTW een waardeloos idee

21% BTW op boeken is met recht een waardeloos idee. Het valt niet te rijmen met het voornemen om in te zetten op lees- en taalvaardigheid.
Zo’n grote verhoging betekent óf duurdere boeken, waardoor minder mensen ze kunnen kopen óf minder inkomsten voor iedereen die meewerkt aan een boek. Of allebei.
Eerlijk is eerlijk, voor de meeste auteurs is schrijven meer een passie dan een vetpot. Er zijn maar weinig auteurs die van de pen kunnen leven. En dan heb ik het nog niet eens over alle andere mensen in het boekenvak die er hun brood mee moeten verdienen.

Overigens wordt niet alleen de boekensector getroffen door de BTW-verhoging, maar (vrijwel) de hele culturele sector!

Er is door de Stichting CPNB namens het boekenvak, schrijvers, vertalers en vooral iedereen die van lezen houdt een petitie gestart met het verzoek deze BTW-verhoging niet door te voeren.
Op het moment van schrijven (23 mei 2024 om 18.04 uur) is deze petitie al 47.128 getekend!

Teken jij ook? Dank je wel!
https://boekenpetitie.petities.nl/

Boekenpetitie 21% BTW Een BeTreurensWaardig idee

De Stichting CPNB motiveert de petitie als volgt:

Boeken lezen is van grote waarde voor mens, samenleving én economie. Boeken zijn de dragers van onze cultuur en laten mensen van jongs af aan ook andere werelden en gezichtspunten zien. Taalvaardigheid en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, op school en op de arbeidsmarkt.

Terecht dus dat in het hoofdlijnenakkoord staat dat leesvaardigheid absolute prioriteit krijgt en het bevorderen van de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak wordt van het hoger onderwijs.

De voorgenomen hogere btw op (kinder)boeken zal echter leiden tot een forse prijsverhoging. Dat maakt boeken minder toegankelijk. Een slechte zaak, want het Nederlandse (kinder)boek is dé basis van lees- en taalvaardigheid.

Juist daarom moet boeken lezen zo laagdrempelig mogelijk zijn en daarbij hoort een laag btw-tarief. Nederland is er in 2024 nóg meer bij gebaat dat het boek bereikbaar blijft voor jong en oud, ook voor mensen met een kleinere beurs!

We roepen daarom iedereen op deze petitie te tekenen en te zorgen dat de btw op boeken laag blijft.

Logo boekenpetitie 21% BTW Een waardeloos idee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *